מהי אפוטרופוסות? באילו מקרים היא מומלצת ומה חשוב לדעת עליה
אפוטרופסות
האפוטרופסות נועדה למנוע מצבים בהם אנשים שאינם מסוגלים לנהל את ענייניהם יהיו ללא הגנה. בית המשפט ממנה את האפוטרופוס במקרה הצורך.
בישראל החוק המסדיר את עניין מינוי האפוטרופוס הוא חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, תשכ"ב-1962.
על פי סעיף 1 לחוק קיימת חזקה לפיה "כל אדם כשר לזכויות ולחובות מגמר- לידתו ועד מותו".
על פי החוק מינוי אפוטרופוס תאפשר על אדם בגיר בשתי סיטואציות עיקריות:
הראשונה, כאשר מדובר באדם בגיר אשר "אינו יכול, דרך קבע או דרך ארעי, לדאוג לענייניו, כולם או מקצתם, ואין מי שמוסמך ומוכן לדאוג להם במקומו".
השנייה, כאשר מדובר ב"פסול דין", קרי, מי ש"מחמת מחלת נפש או ליקוי בשכלו" אינו מסוגל לדאוג לענייניו.
בעת מינוי אפוטרופוס מוגבלת חירותו ועצמאותו של החסוי, ועל כן בעת בקשה למינוי אפוטרופוס ישקול בית המשפט את טובתו של החסוי, משפחתו והחברה אל מול שלילת חירותו ועצמאותו של החסוי באופן חלקי או מלא.
מינוי אפוטרופוס
בבואנו למנות אפוטרופוס נבחין בשני סוגים:
- אפוטרופוס שלא על פי מינוי– אדם שנוהג כאפוטרופוס לכל דבר: מטפל בחסוי ודואג לענייניו ובעל השפעה על החסוי- כגון הורה, או קרוב משפחה אחר בעל השפעה רבה על החסוי. * חשוב לזכור כי מי גם על מי שפועל כאפוטרופוס בפועל ולא על פי מינוי חלים חובות ואחריותו כלפי החסוי תהיה על פי החוק, זאת על אף שלא נתמנה כלל .
- אפוטרופוס על פי מינוי – אדם – יכול ויהיה קרוב\י משפחה, אך לא בהכרח, או תאגיד כמו הקרן לטיפול בחסויים או האפוטרופוס הכללי שבית המשפט מינה לדאוג לצרכיו ולרווחתו של אדם שאינו מסוגל לדאוג בעצמו לענייניו כולם או לחלקם.
סוגי האפוטרופוסות:
- אפוטרופוס לגוף – אפוטרופוס שכל עניינו לדאוג לעניינים אישיים– כגון ביגוד, תזונה, מגורים, תעסוקה, מיצוי זכויות, קשר עם המשפחה, השתלבות בקהילה וקבלת החלטות שונות. בנוסף לדאוג לעניינים רפואיים– בניהם פנייה לקבלת טיפול רפואי, וקבלת החלטות בשעת חירום רפואי.
- אפוטרופוס לרכוש – אפוטרופוס שכל ענינו לדאוג לרכושו ולגמלה של החסוי. ניהול שוטף של חשבון הבנק, תשלום חשבונות, ניהול נכסים והשקעות, הסדרת חובות, תכנון משפטי(צוואות), מיצוי זכויות כלכליות.
- אפוטרופוס לדין – אפוטרופוס שאינו של קטין או של פסול דין והוא חייב לדאוג לעניינים שנמסרו לו על ידי בית המשפט. למשל, בית המשפט יכול למנות אפוטרופוס למי שאינו כשיר לנהל הליך משפטי ובהתנהלותו עלול לאבד את כל רכושו. במקרה זה המינוי הוא מצומצם לעניין מאוד מסוים, והוא מסתיים מיד לאחר סיום ההליך.
- אפוטרופוס זמני – אפוטרופוס שאינו של קטין או של פסול דין חייב לדאוג לעניינים שנמסרו לו על ידי בית המשפט לפרק זמן מוגבל שנקבע על ידי בית המשפט.
- אפוטרופוס נוסף– בית המשפט רשאי, אם ראה סיבה מיוחדת לכך, למנות לחסוי יותר מאפוטרופוס אחד. משעשה כן, יחליט בית המשפט אם להטיל את תפקידי האפוטרופסות על האפוטרופוסים במשותף או לחלקם ביניהם.
צו אפוטרופסות
לצורך מינוי אפוטרופוס יש להגיש בקשה מתאימה לבית המשפט לענייני משפחה ואם זה סבר כי יש מקום להיעתר לה, יוצא צו אפוטרופסות. במסגרתו תיקבע זהות האפוטרופוס, לאיזו מטרה מיועד המינוי ומהו משכו.
בית המשפט רשאי למנות לתפקיד אדם פרטי (או מספר אנשים), תאגיד אפוטרופסות או את האפוטרופוס הכללי. כן, יקבע בית המשפט את היקף סמכויותיו של האפוטרופוס, למשל האם יטפל הוא רק בענייניו הרפואיים של החסוי, או ענייניו הרכושיים, או האם יהיה הוא אפוטרופוס כללי האחראי על כלל ענייניו של החסוי. לבסוף יש להחליט האם מדובר במינוי זמני או קבוע.
ייפוי כוח מתמשך כאלטרנטיבה לאפוטרופסות
התיקון לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות שנכנס לתוקף בשנת 2017, מעמיד בפני כל אדם את הזכות למנות מראש אדם, לבחירתו, אשר ינהל את ענייניו כשיגיע הצורך בכך. הליך זה נקרא ייפוי כוח מתמשך, והוא מאפשר לאדם, בעודו צלול, לתכנן את עתידו בשלושה מישורים: רכושיים, רפואיים ואישיים, בזמן בו לא יוכל יותר לקבל החלטות בעצמו או לדאוג לעצמו.
היתרון המובהק של ייפוי כוח מתמשך על פני אפוטרופסות הוא חירות האדם וכבודו. האדם הוא זה שמחליט כיצד יתנהלו ענייניו עד לשארית חייו ומי יהיה האדם שייבחר לתפקיד הממונה על התהליכים הללו, וכן האפשרות החדשה שהתיקון לחוק העניק במסגרת יפוי הכוח המתמשך, האפשרות לתת הנחיות מקדימות בכתב שיחייבו את מיופה
ביטול אפוטרופסות
מינויו של אפוטרופוס יסתיים באחת משלוש דרכים: :
1. כאשר הסיבה לאפוטרופסות כבר אינה קיימת, למשל כאשר מונה אפוטרופוס לפסול דין ובית המשפט ביטל את הכרזתו של החסוי ככזה.
2. כאשר האפוטרופוס התפטר מתפקידו, אז עליו להודיע לבית המשפט אשר חייב לאשר את ההתפטרו
3. כאשר האפוטרופוס פוטר מתפקידו ותרחיש זה קורה בדרך כלל כאשר האפוטרופוס אינו ממלא את תפקידו כהלכה, למשל פועל בניגוד אינטרסים, או לא בהתאם להיקף הסמכויות שניתנו לו בצו האפוטרופסות.
ביטול המינוי ייעשה ביוזמת בן משפחה של החסוי על ידי הגשת בקשה לבית המשפט, או ביוזמת בית המשפט עצמו, המפקח על פעילות האפוטרופוס.
עורכת דין אילנית טל (אלמליח) מזמינה אתכם ליצור קשר לקבלת ייעוץ וליווי מקצועי, מתחשב ודיסקרטי, להשגת הפתרון הטוב ביותר שיינתן לרווחת בן משפחתכם.







