על הכותבת:
עו"ד ומגשרת אילנית אלמליח הינה עו"ד מומחית בתחומי המקרקעין, המשפט האזרחי ודיני המשפחה והירושה, העומדת בראש משרד עו״ד אילנית אלמליח.
בעת פרידה או גירושים חשוב שתדעו כי מגיע לכם יותר מחלוקת הרכוש המשותף וכי גם הפסד נכסי קריירה, פערים בכושר השתכרות, אופציות ומוניטין נחשבים כרכוש משותף הניתנים לתביעה.
לא פעם קורה, כי במהלך החיים המשותפים אחד מבני הזוג אחד פיתח לאורך השנים את הקריירה שלו וצבר כושר השתכרות גבוה, עסק משגשג, רשיון מקצועי, מוניטין ועוד, בעוד בן הזוג השני נשאר בבית לדאוג ולטפל בבית ובמשפחה. בעת הפרידה מגלה בן הזוג שנשאר בבית כי הנו עומד להפסיד את כל אשר צבר בן הזוג במהלך השנים.
סעיף 5(א) לחוק יחסי ממון, התשל"ג-1973 קובע בהוראותיו את הכלל לאיזון משאבים בין בני זוג, לפיו עם התרת הנישואין, או בפקיעתם, זכאי כל אחד מבני הזוג למחצית השווי של כלל נכסי בני הזוג (למעט נכסים מסוימים המפורטים באותו סעיף).
המחוקק קבע חריג לכלל זה, אשר מצוי בהוראות סעיף 8(2) לחוק יחסי ממון, המקנה לביהמ"ש סמכות לסטות מהכלל הקבוע בנסיבות מיוחדות המצדיקות זאת, ולקבוע שאיזון שווי הנכסים כולם או מקצתם, לא יהיה 50-50.
על בסיס חריג זה, הגיעו הרבה פעמים לבתי המשפט שאלות משפטיות בנוגע לחלוקה של נכסים שאין להם מענה ברור במסגרת חוק יחסי ממון, נכסים לא מוחשיים כגון נכסי קריירה הכוללים כושר השתכרות, השכלה, ניסיון מקצועי, מוניטין ועוד.
במסגרת הליך בע"מ 4623/04 פלוני נ' פלונית הגדיר בית המשפט העליון את המונח נכסי קריירה בצורה מעניינת וחשובה:
"מהם "נכסי הקריירה"? מבלי להציב רשימה סגורה, נבהיר כי עוסקים אנו בכושרו של האדם להשתכר, קרי: בשיפור הכושר להשתכר במהלך הנישואין.
כושר זה מורכב על דרך הכלל, פרט לכישוריו של האדם, גם מיסודות נוספים ובעיקר השכלה, ניסיון ומוניטין שנרכשו לאורך תקופת הקשר הזוגי. ברי כי אלה קשורים זה לזה ועשויה להיות ביניהם חפיפה – כך למשל, המוניטין שאדם רוכש, השכלתו וניסיונו, אינם בהכרח מרכיבים נפרדים".
כלומר, המונח נכסי קריירה מתייחס לנכסים שאחד מבני הזוג צבר לעצמו במסגרת הקריירה שהוא ניהל במהלך תקופת הנישואין, ואשר קובעים את רמת כושר השתכרותו ושיפורה- נכסים אלו כוללים הן את כושר של בן הזוג שעבד כל השנים, הכולל השכלה, מוניטין, דרגה מקצועית, רישיון מקצועי ועוד והן את הפסד או הפגיעה בכושר ההשתכרות של בן הזוג השני אשר נשאר בבית וטיפל בענייני המשפחה והבית באותו זמן.
ברור כי יש קושי להגדיר מה היה כושר ההשתכרות של בן הזוג לפני הזוגיות, מהי התרומה של תכונותיו האישיות והיכולות האישיות שלו, ומהי התרומה שנוצרה בזכות הזוגיות שכן מרכיבי כושר ההשתכרות הן מרכיבים לא מוחשיים.
כמו כן, עולות שאלות כגון – האם אותו בן זוג ימשיך באותה עבודה? האם יכולת זו תעמוד לו באופן קבע להמשך שנות חייו? כמה ירוויח בהמשך חייו ועוד.
על כן, בבואו לבחון את חלוקת הנכסים הבלתי מוחשים בין בני הזוג מתבסס בית המשפט על שלושה יסודות אשר יבחנו בעת ביצוע איזון המשאבים בין בני הזוג:
קיימות שלוש דרכים לפתרון החישוב של כושר ההשתכרות וקביעת אופן התשלום:
1. תשלום חד-פעמי
מחליטים על תשלום חד-פעמי גבוה המהוון את כושר ההשתכרות היחסי באמצעות תשלום חד-פעמי, שהיתרון שלו הוא "גמר חשבון" מידי וכך אין צורך לחזור ולהתעסק בנושא בעתיד.
2. תשלום עיתי קבוע או משתנה ממוצע עתידי
בפתרון מסוג זה נקבע סכום מסוים או אחוז מסוים מההכנסה של בן הזוג שישולם באופן קבוע לבן הזוג השני. במסגרת סכום זה נקבע גם מנגנון לשינוי נסיבות וקביעה, למשל, שאם תהיה ירידה בהשתכרות – הקצבה תרד, ואם תעלה ההשתכרות – הקצבה לא תשתנה (כדי למנוע תמריץ לפגיעה בכושר ההשתכרות).
הקשיים בפתרון זה, כמו בפתרון הראשון, הוא שקשה להעריך ולהיות בטוחים שבן הזוג ה"רווחי" ימשיך להרוויח את אותו סכום ממוצע, וכן יש לציין כי הדבר כרוך בהמשך הקשר בין הצדדים לצורך העברות הכספים.
3. הערכת אחוזי השתכרות
פתרון זה מבוסס על הגישה האמריקאית, שמבצעת אומדן באחוזים של כושר ההשתכרות של הצדדים, ומייצרת נוסחה המחשבת את פער ההשתכרות ביניהם. על פי הנוסחה, הסכום שיעבור ממשכורת בן הזוג המרוויח הוא כאחוז עבור כל שנת נישואים, מבלי לבדוק מה היה לפני הנישואים או הזוגיות – בשל הקושי לאמוד את התוספת.
המשפט הישראלי הכיר בנכסי הקריירה כנכסים ברי איזון עם פקיעת הנישואין. מגמה זו הינה מבורכת שכן ההחלטה על פיה צד אחד ישקיע בפיתוח כושר השתכרותו והצד השני יאפשר לו זאת על ידי השקעת מרצו וזמנו בניהול התא המשפחתי תוך וויתור על פיתוח כושר השתכרותו האישי היא בדרך כלל החלטה משותפת, המתקבלת בהסכמה ותוך שיתוף פעולה בין בני הזוג.
עם פקיעת הנישואין, על שני בני הזוג לשאת בהשלכות החלטתם המשותפת ולהגיע לאיזון צודק והגיוני.
יחד עם זאת, קיים קושי באופן החישוב וכימות נכסי הקריירה שהינם בלתי מוחשיים וכן הקריטריונים לבחינת החישוב כמפורט לעיל הינם רבים וניתנים לפרשנות שונה של כל אחד מהשופטים.
על כן בכל פרידה, אשר מטבעה היא קשה ומורכבת, מומלץ להיוועץ עם עורך דין המתמחה בתחום, אשר יוביל אתכם להתחלה חדשה ובטוחה.
על הכותבת:
עו"ד ומגשרת אילנית אלמליח הינה עו"ד מומחית בתחומי המקרקעין, המשפט האזרחי ודיני המשפחה והירושה, העומדת בראש משרד עו״ד אילנית אלמליח.
טלפון: 074-770-40-27 • נייד: 054-4465446 • ilanit@ie-adv.co.il
בניין רקיע - דם המכבים 36, קומה 4, מודיעין